Deň Rusínov si pripomenú sprievodom a slávnostnou akadémiou

08.06.2012 Prešov

Prešov 8. júna (TASR) – Príslušníci rusínskej národnostnej menšiny, ktorí žijú prevažne v regiónoch severovýchodného Slovenska, sa v nedeľu (10. 6.) stretnú v Prešove, aby si spoločne v predstihu počas slávnostnej akadémie pripomenuli Deň Rusínov.

Ako pre TASR uviedla Silvia Lysinová z Rusínskej obrady v Prešove, Svetový kongres Rusínov v roku 2009 stanovil, že Deň Rusínov budú oslavovať 12. júna. V uvedený deň v roku 1928 sa v Prešove konali prvé Dni rusínskej kultúry.

"Podujatie sa začne v nedeľu o 15. hodine pri soche Alexandra Duchnoviča, kde si spoločne uctíme dielo a odkaz tejto významnej osobnosti. Tu sa prítomným prihovoria hostia zo zahraničia i predstavitelia Rusínskej obrody," spresnila Lysinová. Pripomenula, že na oslavách očakávajú aj členov Svetovej rady Rusínov z Ukrajiny, Poľska a Srbska.

"Hlavným cieľom tohto dňa je zviditeľniť našu národnosť a upozorniť na skutočnosť, že Rusíni vždy boli a zostanú spätí s týmto regiónom a sú historicky, spoločensky a kultúrne neoddeliteľnou súčasťou tohto štátu," dodala Lysinová.

Z parčíku pri rieke Torysa, kde je umiestnená socha rusínskeho národného buditeľa, spisovateľa a kňaza A. Duchnoviča, sa následne účastníci v sprievode presunú do centra mesta. Okrem zahraničných hostí očakávajú cez víkend v metropole Šariša stovky návštevníkov aj zo Starej Ľubovne, Medzilaboriec, Sniny, Svidníka či Humenného. Niektorí z nich by sa mali v sprievode objaviť vo svojich tradičných krojoch.

"Na pódiu v pešej zóne sa predstavia profesionálni i amatérski umelci. Rusínov pozdravia folkloristi zo súboru "Šarišské gavalere". V úryvku z monodrámy Katarína Ivanovna budú môcť diváci vidieť herečku Vladimíru Brehovú," pripomenula Lysinová.

Vyvrcholením programu bude vystúpenie profesionálnych umelcov z Puddukelského umeleckého ľudového súboru v Prešove, ktorého poslaním je zachovávať hudobné a tanečné dedičstvo Rusínov na Slovensku.

Počas programu uvedú do života vyše 200-stranovú publikáciu "Naša dvadsaťročná púť" v slovenskom i rusínskom jazyku. Kniha mapuje históriu a aktivity Rusínskej obrody na Slovensku.
 

Vyberte región